درپي درخواستهاي انجمن دوستداران ميراث فرهنگي شوش، پايهستونهاي دروازهي شرقي كاخ آپادانا براي در امان ماندن از تخريبها، به زير خاك رفتند.
عضو هيأت مديرهي انجمن دوستداران ميراث فرهنگي شوش در گفتگو با خبرنگار (ايسنا)، با بيان اين مطلب ادامه داد: اين اقدام توسط پايگاه ميراث فرهنگي شوش و با همكاري انجمن دوستداران ميراث فرهنگي، ادارهي ميراث فرهنگي و گردشگري و پايگاه حفاظت و مرمت چغازنبيل (دوراونتاش) صورت گرفته است.
علي بويري منجي بيان كرد: متأسفانه در چند سال گذشته، بارها پايهستونهاي اين كاخ توسط عوامل انساني و طبيعي تخريب شدهاند. ارديبهشت سال پيش، بخش قابل توجهي از اين پايهستونها بهوسيلهي عوامل مخرب انساني از بين رفتند. در آن زمان، با اعلام اين تخريب، ضرورت حفاظت از آثار يادشده را به سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري يادآور شديم و در نامهاي همراه تصاوير مستند از تخريب، آمادگي كارشناسان انجمن را براي همكاري با سازمان با هدف آسيبشناسي و حفاظت از آثار اعلام كرديم.
او با اشاره به اينكه اين آثار همچنان در معرض تخريب و بدون رعايت اصول حفاظتياند، گفت: در اين مدت، بارها ازسوي كارشناسان بر ضرورت حفاظت اين پايهستونها تأكيد شده است تا اينكه يكماه پيش، دوباره بخشي ديگر از سنگنوشتهها تخريب شد و اكنون بهسختي واژهاي از آن سنگنوشتهها قابل خواندن است.
وي اظهار داشت: با مكاتبههاي صورتگرفته و درخواست انجمن دوستداران ميراث فرهنگي شوش مبني بر لزوم مدفون شدن پايهستونها براي در امان ماندن از آسيبهاي دوباره، با توجه به محصور نبودن محوطهي باستاني شوش و در اختيار نداشتن نيروي متخصص و امكانات كافي براي حفاظت و مرمت پايهستونها، هفتهي گذشته هرچند خيلي دير و پس از نابودي بخش قابل توجهي از آثار، تا فراهم شدن شرايط مناسب، پايهستونها دوباره مدفون شدند.
كاخ آپادانا بهدستور داريوش شاه هخامنشي حدود سالهاي 516 تا 521 پيش از ميلاد در شوش ساخته شده است. دروازهي شرقي كاخ آپادانا، چهار پايهستون داشته است كه اكنون دو پايهستون از آنها باقي ماندهاند. روي سه طرف اين پايهستونها، سنگنوشتههايي به خط ميخي به سه زبان پارسي باستان، ايلامي و آكدي وجود داشتهاند.